dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner har bidraget til ny værktøjskasse for mere klimavenlig mad
Der lanceres blandt andet mere end 40 opskrifter til storkøkkener, som er i overensstemmelse med kostrådene.
Foto: Fødevarestyrelsen

Kommuner har bidraget til ny "værktøjskasse" for mere klimavenlig mad

Ny værktøjskasse skal hjælpe køkkenpersonale i det offentlige med at lave mad, der er bedre for klimaet.

Fødevarestyrelsen lancerer sammen med Rådet for sund mad og 14 organisationer en pakke med værktøjer, som personalet i offentlige og private køkkener har efterspurgt. Køkkenpersonalets kendskab til, hvordan man får linser og bønner til at smage godt, er nemlig begrænset, og de har efterspurgt mere inspiration til flere bælgfrugter i maden.

- De offentlige køkkener serverer dagligt 650.000 hovedmåltider og spiller en vigtig rolle for at gøre det let for borgerne at vælge sundere mad, som tager hensyn til klimaet, siger sekretariatschef for Rådet for sund mad Claus Egeris Nielsen.

Værktøjskassen består af mere end 40 nye opskrifter til storkøkkener som er i overensstemmelse med kostrådene, tilbud om efteruddannelse til madprofessionelle samt materialer, der skal hjælpe personalerne med at gøre op med myter om planterig mad.

- De madprofessionelle i køkkenerne vil gerne klædes på til samtalen med dem, som skal spise maden. Derfor har vi udviklet materialer, som de kan bruge til dialogen om mad med mindre kød og flere bælgfrugter i daginstitutionen. Der er f.eks. dilemmakort og visualiseringer af, hvordan børns proteinbehov bliver dækket af andre fødevarer end kød, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Der lanceres desuden endnu et værktøj i 2024, der skal hjælpe køkkener med at monitorere deres indkøb. Målet er, at det skal være nemmere for køkkenerne at følge med i deres indkøbsvaner og motivere til at købe fødevarer, som er mindre klimabelastende og bedre for sundheden.

Kommunerne Aarhus, København, Odense og Vejle indgår blandt andet i samarbejdet.

Du kan læse mere om værktøjerne her.

apo

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.